Underbart goda semlor

Dagen till ära kommer här recept på underbart goda semlor. Tänk er saftiga bullar med lättvispad grädde och en härligt krämig mandelfyllning. Mums!

Semla

16st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1 tsk hjortronsalt
1 tsk stött kardemumma
10 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av degspadet och rör till jästen lösts upp. Tillsätt därefter resten av degspadet, socker, salt, ägg, hjortronsalt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper från skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla ut till längder och dela varje längd i 8 bitar.
Rulla till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-10 min. Låt kallna.

Mandelfyllning
500 g mandelmassa
1 msk kardemumma
2 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 1/2 dl mjölk

1 L Grädde (som ska vara på semlan)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering:
Skär lock i form av trekanter. Gröp ev ur lite av inkråmet. Fördela fyllningen i bullarna och spritsa på vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Luta dig tillbaka och NJUT! 🙂
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s